Zoektocht naar zeldzame planten met een drone

Allereerst dienen we bij deze post wat achtergrondinformatie te geven. Waar veel mensen denken dat zeldzame (tropische) planten zomaar bij een natuurhistorisch museum worden aangeboden, ligt de werkelijkheid wat genuanceerder. Natuurlijk zijn er veel giften van individuen die een zeldzame plant tijdens een boswandeling tegenkomen, of besluiten dat ze hun tuin willen transformeren en het zonde vinden om de oude flora zomaar te vernietigen. Maar naar het merendeel van de collectie flora moet een museum toch echt zelf op zoek gaan. De huidige technologie maakt het mogelijk om foto’s te maken vanuit de lucht met een drone met camera, waardoor het eenvoudiger wordt om grote oppervlakten af te speuren.

In this Feb. 13, 2014, photo, members of the Box Elder County Sheriff's Office fly their search and rescue drone during a demonstration, in Brigham City, Utah. Law enforcement, government agencies and others are itching to use drones for everything from finding lost hikers to tracking shifting wildfires. But privacy watchdogs are urging state legislatures to step in and head off any potential privacy violations. That tension is on display as more than 35 states consider drone legislation this year, according to the National Conference of State Legislatures. The bills include ways to attract an industry that could generate billions and restrictions on drone use and data collection. (AP Photo/Rick Bowmer)

Een van de manieren om dit te bewerkstelligen is door naar Afrika af te reizen en door jungle te lopen in de hoop iets unieks tegen te komen. Helaas hebben veel musea het budget hier niet voor en is men op zoek gegaan naar alternatieven om zodoende toch een mooie collectie aan de museumbezoekers te kunnen tonen. Een zeer efficiënte manier van het zoeken hierna kan door een drone te kopen. Denk je maar eens in, in plaats van urenlang door de hitte te lopen kun je met een drone met camera een gigantisch gebied afspeuren in een fractie van de tijd. Zo ook heeft het Natuurmuseum Enschede besloten om een expeditie op pad te sturen die met behulp van een drone op zoek zijn gegaan naar tropische planten ter aanvulling van hun collectie. De resultaten waren verbazingwekkend goed. Voor maar 10% van kosten in het verleden heeft men een zeer uitgebreide inventaris kunnen opbouwen. Iedereen kan dit repliceren door middel van een drone kopen. Dat kan zeer gemakkelijk in Nederland.

Meer weten? Via deze drone pagina kan het!