Tentoonstelling sloten en lockpicking

lockpickerHet cultuur museum te Utrecht organiseert begin 2015 een nieuwe tentoonstelling over de werking en ontstaansgeschiedenis van sloten en de lockpicking sport. In de Keijserhal word gedurende januari een tentoonstelling georganiseerd die in hun ogen uniek is in de Nederlandse cultuurhistorie. Het initiatief kwam van Piet Adriaan en zijn collega geschiedkundige Jan Willem Jansen. Ze delen daarnaast de hobby lockpicking, waar ze met een lock pick set dagelijks oefenen om sloten op een efficiente manier te openen.

Kunstenaar en geschiedkundig Pieter van Adriaan heeft een aantal mooie antieke exemplaren sloten en lockpick gereedschappen ter beschikking gesteld. “De eerste sloten stammen uit de Romeinse oudheid, tenminste de sloten die enigszins lijken op de moderne sluittechnieken. De Egyptenaren hadden daarvoor eenvoudiger hang- en sluitwerk uitgevonden. Dankzij de inbreng van een privé verzamelaar kunnen we deze exemplaren tentoonstellen in het Cultuur Museum te Utrecht gedurende de maand januari. Tevens hebben wij een knipoog aangebracht naar de huidige tijd door middel van een historisch verloop van toen naar nu en geven een aansluitende lock picking cursus.”

De opening vind plaats met een lockpick cursus die word georganiseerd door de lockpick hobbyisten. Zij zullen hun kunsten tonen in de opening van een slot door middel van de nieuwste technieken. De entree bedraagt €12,50 en de openingstijden zijn maandag t/m vrijdag van 10 uur tot 5 uur in de middag.