‘s Werelds beste natuurfoto’s in Natuurmuseum Enschede

Vanaf 9 maart presenteert Natuurmuseum Enschede de expositie die is gekoppeld aan de wedstrijd ‘Wildlife Photographer of the Year 2002’: de absolute top van de natuurfotografie.

De wedstrijd, die dit jaar voor de 19e maal plaats vond, wordt traditiegetrouw georganiseerd door BBC Wildlife Magazine en The Natural History Museum in Londen. Natuurfotografen van over de hele wereld dingen mee naar de prijzen. De organisatie heeft dit jaar uit 62 landen meer dan 19.000 foto’s ontvangen die gemaakt zijn met speciale fototoestellen voor onder het water. Aan de hoofdprijs is de titel ‘British Gas Wildlife Photographer of the Year’, de British Gas Award (een sculptuur in de vorm van een bronzen ibis) en een bedrag van £2,000 verbonden. De hoofdprijs werd dit jaar gewonnen door Angie Scott uit Kenia met haar foto ‘Afrikaanse olifantenfamilie slaat een blauwe reiger gade’.

Natuurmuseum Enschede is trots op deze prestigieuze expositie. De foto’s zijn, zoals ieder jaar, van buitengewone kwaliteit. De expositie is tot en met 4 mei te bewonderen in Natuurmuseum Enschede.

Collectie Weber
Eind 2002 werd, met hulp van Stichting Het Staringmonument en de Enschedese Natuurhistorische Museumvereniging, de fossielencollectie aangekocht van M. Weber uit Everswinkel (bij Münster). De heer Weber was al enige tijd op zoek naar een museum waar hij zijn bijzondere en uitgebreide collectie fossielen wilde onderbrengen. Uiteindelijk viel zijn keus op Natuurmuseum Enschede, nadat ook de museummedewerkers hun interesse voor de collectie hadden uitgesproken. De collectie omvat ruim 2.300 voorwerpen. Het grootste deel daarvan bestaat uit ammonieten, variërend van een centimeter doorsnede tot meer dan 90 centimeter. Daarnaast zijn er onder andere zee-egels, vissen en sauriërresten. Het gedurende 25 jaar verzamelde materiaal is grotendeels gevonden in het Duitse deel van het Euregiogebied. Het vormt een bijzonder goede aanvulling op de al bestaande collectie fossielen van Natuurmuseum Enschede.

Collectie Rhebergen
Nog een collectie fossielen werd in januari van dit jaar verworven. F. Rhebergen uit Emmen schonk een omvangrijke collectie skeletdelen van walvisachtigen en steenkernen van schelpen aan Natuurmuseum Enschede. Het museum en de heer Rhebergen hadden in het verleden al regelmatig contact en de heer Rhebergen heeft al meerdere bijdragen aan de fossielencollectie van het museum gedaan. Van zijn collectie fossiele Nederlandse sponzen is onlangs een Nederlands standaardwerk van zijn hand verschenen. De recentelijk geschonken collectie walvisresten en schelpen is hoofdzakelijk verzameld tussen 1950 en 1960. De resten van walvisachtigen zijn gevonden in Neede, Eibergen en Borne, de schelpkernen in Neede en Delden (Annabrug).