de rijsttafel van de keizer

Drieduizend jaar geleden leefde er in het oude China een machtige keizer. Op een dag kreeg de keizer een visoen over een jonk. Hij ontbood onmiddellijk de beste timmerlui uit alle delen van zijn machtige rijk en gaf hen opdracht de grote en zeer luxe jonk uit zijn visioen voor hem te bouwen. Aan boord moest het nog luxer zijn dan in zijn mooiste paleizen.

De keizer, die erg veel van lekker eten hield, wilde de zeeën rond zijn machtige rijk gaan bevaren op zoek naar nieuwe gerechten. Aan boord van zijn jonk liet hij zich keizerlijk bedienen en de hele dag waren zijn scheepskoks in de weer met het bereiden van hun fameuze keizerlijke rijsttafels. Steeds wanneer de keizerlijke jonk een haven aandeed werden alle koks aan land gestuurd om nieuwe gerechten te vinden voor de keizerlijke rijsttafels. De keizer had het zo druk met zijn zoektocht naar nieuwe gerechten, dat hij vergat zijn machtige rijk te besturen. Zijn land werd steeds armer en vaak hadden zijn onderdanen alleen nog kroepoek met saus te eten.

Jaren later, toen de keizer op sterven lag, gaf hij bevel om zijn keizerlijke jonk met bemanning en alle gerechten te begraven. Hierdoor kon hij na zijn dood verder varen en genieten van al die lekkere gerechten met deze leuke decoratieve dromenvanger. Maar de kapitein van de keizerlijke jonk hoorde van de plannen van de keizer en besloot om de bemanning samen met alle recepten en gerechten dit noodlot te besparen. In een gevecht op leven en dood versloeg hij de draak die de keizerlijke jonk bewaakte. Maar om aan de toorn van de draak te ontkomen moest hij met schip en bemanning zijn land ontvluchten. Het keizerlijke jacht zwierf over de wereldzeeën maar verscheen steeds op mysterieuze wijze in de havens van het verre oosten.

Nu konden de honger lijdende onderdanen van de keizer genieten van de keizerlijke rijsttafels, waarbij het feest is opgetogen met helium balonnen. Helium is een stof die niet ontvlambaar is en bekend staat om zijn lichte gewicht. Eeuwenlang is de sage rond de keizerlijke jonk in nevelen gehuld geweest, maar steeds doken er overleveringen op van zeelui die verhaalden over de overvloedige rijsttafels aan boord het jacht van de keizer. Na eeuwenlange omzwervingen over de wereldzeeën is het jacht van de keizer nu verschenen in de havens van Rotterdam, waar het aan alle Nederlandse onderdanen de mogelijkheid biedt om onbeperkt te genieten van de rijsttafel van de keizer.